Autobiografie

Ik werd in Amsterdam geboren op 15 september 1955. Ook mijn vader werd in Amsterdam geboren. Hij heet Hermanus Jacobus Nicolaas de Zeeuw, mijn moeder Maria Gerarda Theresia Wilhelmina Mewe. Na mijn geboorte werd aan het katholieke geloof niets meer gedaan. Ik heb een zus, Marjan.

Portret RonNa de mavo en de havo op de Scholengemeenschap Noord had ik er het atheneum willen volgen maar de school vond dit geen goed idee. Een van mijn leraren was Lodewijk Henri Wiener. Met hem (of door hem) is een levenslange passie voor Engelse literatuur begonnen.

Voor het overige denk ik bij mijn school- en studietijd soms aan Nabokov, die lesgeven schijnt te hebben omschreven als: ' throwing false pearls for real swines.' Tot mijn zeventwintigste heb ik vooral genikst, en gewerkt als enquêteur, nachtportier, inpakker, hulpkoster, en assistent-inkoper bij de Hema.

Daarna heb ik in Amsterdam rechten gestudeerd. In '87 werd ik beëdigd als advocaat en kwam ergens in loondienst, waar ik, behalve advocaat, mijn eigen secretaresse was, en verder ook koffie zette, de afwas deed, postzegels kocht en dingen naar de rechtbank bracht. Na drieënhalf jaar ben ik voor mezelf begonnen.

Ik heb als advocaat vooral vreemdelingen bijgestaan, Ghanezen, Indiërs, Pakistani, Surinamers, Turken en Marokkanen. In 2007 heb ik mijn praktijk overgedragen. Wat het beroep voor mij betekende? Broodwinning, natuurlijk. De omgang met aardige en onaardige mensen die je hulp werkelijk nodig hebben. En vooral dat je af en toe, eens in het jaar, of misschien nog wel minder, een zaak wint waarvan je in diepste zin gelooft dat hij rechtvaardig is.

In 1982 heb ik voor het eerst een kort verhaal gepubliceerd in 'de tweede ronde'. Mede door het enthousiasme van Peter Verstegen, oprichter, redacteur en medewerker van DTW, heb ik nog een aantal verhalen, gedichten en een enkele vertaling aan dat tijdschrift bijgedragen. De dichter Ed Leeflang heeft jarenlang min of meer vergeefs geprobeerd me tot een serieuze literaire productie aan te zetten. In 2007 brak ik een been en heb ik op bed 'De zwarte Lady MacBeth' geschreven.