Verre Verlangens: de beste reisverhalen, bijeengebracht door Rudi Wester

Sinds 1987 stelt Rudi Wester, literaire journalist voor onder meer het ochtendblad Trouw, verhalenbundels samen waarvan de gemeenschappelijke noemer is dat alle opgenomen verhalen betrekking hebben op reizen. Daarbij beperkt hij zich niet slechts tot bekende auteurs zoals Cees Nooteboom en Carolijn Visser, maar biedt ook de ruimte aan onbekende(re) auteurs. Het levert een heel diverse verzameling op die door afwisseling boeit en de mogelijkheid biedt in korte tijd kennis te nemen van de diversiteit aan schrijfstijlen, onderwerpen, invalshoeken en bezochte gebieden (in alle werelddelen) die Nederlandse reisverhalenauteurs in huis hebben.

Gerarde Reve heeft zijn reizende landgenoten nog zo gewaarschuwd: "Waarom blijven ze niet gewoon thuis? Wat is er daarginds te zien of te beleven? Lawaai, afzetterij, een hoerentroep, straatroof, je automobiel in puin geslagen, belazerd met wisselgeld en wisselkoers, insluiping in je hotelkamer, uitslag en buikloop, en je komt thuis met een schuddende ziekte waar geen dokter ooit van gehoord heeft, zo is het toch?" Maar nee, niemand luisterde.

Doorgewinterde en minder doorgewinterde reisauteurs zwierven weer over de hele aardbol uit en kwamen terug met bloedstollende en ontroeren verhalen. Ze werden gepubliceerd in de meest uiteenlopende periodieken, van de Volkskrant tot het Nieuw Wereldtijdschrift.

Rudi Wester

Met verhalen van Anet Bleich, Jan Blokker, Rempo Campert, J. Rentes de Carvalho, Lieve Joris, Adriaan van Dis, Carolijn Visser, Jan Donkers, Aad van der Mijn, Cees Nooteboom, Hans Plomp, Ron de Zeeuw, Boudewijn Paans e.a.